Ny teknologi til test af vindmøllevinger

I samarbejde med førende aktører inden for vindmølleindustrien er R&D i gang med at udvikle mere effektive metoder til udmattelsestest af vindmøllevinger samt udstyr til at excitere vingerne under sådanne tests.

I drift udsættes vindmøllevinger for kraftige og dynamiske belastninger, som bøjer og vrider dem i forskellige retninger samtidig. Den nuværende certificeringstest repræsenterer ikke virkelighedens kompleksitet i tilstrækkelig grad, hvorfor R&D i samarbejde med førende virksomheder i vindmølleindustrien i de kommende år vil arbejde på nyere, hurtigere og mere realistiske testmetoder til vindmøllevinger.

Pålidelig testmetode til reducering af udmattelsesskader

Repræsentanter fra DTU Vindenergi, Siemens Gamesa Renewable Energy, Blade Test Centre, Olsen Wings, DNV GL, DONG Energy, Zebicon og R&D er alle del af BLATIGUE-projektet, som har til formål at udvikle en ny testmetode til udmattelsestest, der på realistisk vis kan simulere de belastninger, som vinger udsættes for i virkeligheden.

”BLATIGUE-projektet er et yderst aktuelt udviklingsprojekt, fordi de nuværende testmetoder ikke udsætter vingerne for realistiske belastninger. På nuværende tidspunkt udføres test af vindmøllevinger ved at udsætte vingerne for belastning i én retning af gangen, men i drift udsættes vingerne for dynamiske belastninger i adskillige retninger på én gang,” siger Christian Frier Hvejsel, projektleder hos R&D.

Ny anerkendt teknologi til test af vindmøllevinger

R&D er ansvarlig for udviklingen og fremstillingen af nye excitere til vindmøllevinger.

”På nuværende tidspunkt har vi undersøgt eksisterende løsninger og fundet et koncept, vi vil arbejde videre med,” siger Christian Frier Hvejsel og fortsætter:

”I samarbejde med de andre partnere i projektet har vi til hensigt at udvikle denne teknologi, så det bliver en anerkendt testmetode til fremtidig test af vindmøllevinger – i lighed med hvordan vores Rain Erosion Tester er blevet standardmetoden til test af erosionsmodstanden af belægninger til vindmøllevinger”.

Projektet er støttet af Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP) under Energistyrelsen. Villum Fonden støtter etableringen af nyt testudstyr gennem CASMaT Centeret på DTU.

Specialister bidrager med ny viden til vindmølleindustrien

Gennem samarbejde med førende aktører inden for vindmølleindustrien har ingeniørvirksomheden R&D opnået værdifuld viden og specialiserede kompetencer, som bruges til at udvikle innovativ teknologi til branchen.

R&D er en international udførende og rådgivende ingeniørvirksomhed, som samarbejder med nogle af verdens førende inden for vindmølleindustrien. Deres brede erfaring og specialiserede kompetencer medvirker til, at de kan bidrage med den rette viden til design og udvikling af delsystemer – såsom hydrauliske systemløsninger til pitch systemer og testudstyr til vindmøllebranchen.

Virksomhedens brede vifte af specialister inden for projektledelse, hydraulik, mekanik, stærkstrøm, software, automation, el, struktur og fundamenter gør det muligt at have den rette fagspecifikke tilgang til projekterne. Kompetencepaletten sikrer, at der bliver taget højde for alle dele af løsningen og giver samtidig et bedre overblik over alle elementerne i processen. Samlet set højner det pålideligheden og kvaliteten af de udviklede løsninger.

Kundetilpassede delsystemer og transportløsninger

Afhængig af kundens opgave tager R&D både det fulde ansvar for udviklingsprojektet fra designspecifikation til færdigt system samt assisterer kundens egen udviklingsafdeling med specialister inden for blandt andet; yaw system, cast components, pitch systemer, lubrication and refrigeration systems, software, generators og steel structures. Foruden design og udvikling af delsystemer til vindmøllen har virksomheden også specialiseret sig i transportløsninger af vindmøller til offshore-industrien, herunder generisk transportløsning som tilpasses kundens krav og vingetype.

Blandt verdens førende inden for testsystemer

R&D har udviklet og leveret testsystemer til en lang række internationalt anerkendte virksomheder, og er blandt verdens førende inden for udvikling og levering af testsystemer til vindmølleindustrien. Virksomheden har blandt andet udviklet testbænke til test af naceller, vindmølledrivtog, vindmøllegearkasser og vindmøllegeneratorer.