Maliina Junge jørgensen

Høst erfaringer i Grønland

Stort set samtlige studerende fra Grønland plejer at have en målsætning om at vende tilbage til Grønland, når de har gennemført deres uddannelser i Danmark – eller et andet land udenfor Grønland.

Rigtig mange af de grønlandske studerende vil dog helst tilbringe et eller flere år i Danmark for at høste arbejdserfaringer, før de vender hjem til Grønland. Maliina Junge Jørgensen var én af dem, som først ville vende hjem igen efter tre eller fire års arbejde i Danmark.

Maliina Junge Jørgensen som har en kandidatgrad i Udviklingsstudier og Internationale Forhold, vendte tilbage til Grønland for knap 2 år siden. Hun havde på det tidspunkt netop færdiggjort sin uddannelse, og havde egentlig planer om at blive boende i Danmark mindst i et par år, for at høste erfaringer.

- Jeg havde netop fået min kandidatgrad og var egentlig indstillet på at blive boende i Danmark for at samle en masse arbejdserfaringer, ligesom rigtig mange studerende plejer at gøre, når de har gennemført deres uddannelse, siger Maliina Junge Jørgensen.

Maliina tog for 2 år siden til Den Grønlandske Jobmesse i Aalborg, hvor hun der mødte en repræsentant fra Det Grønlandske Selvstyre, der var taget til jobmessen netop for at opfordre blandt andre de grønlandske studerende til at søge stillingerne i Grønland.

- Jeg fortalte medarbejderen fra det grønlandske selvstyre, at jeg havde planer om at vende hjem til Grønland sammen med min familie, men jeg sagde også, at det først vil blive efter at jeg havde høstet erfaringer fra arbejdslivet i Danmark. Medarbejderen fra Grønlands Selvstyre spurgte med det samme, om hvorfor jeg ikke kan kunne samle på erfaringer hjemmefra. Det spørgsmål fik mig ret hurtigt til at blive overbevist om at man velsagtens kan høste masser af faglige erfaringer derhjemme, siger Maliina Junge Jørgensen.

Maliina Junge Jørgensen er ansat som AC fuldmægtig i Det Centrale Rådgivningsenhed, under Socialstyrelsen i Nuuk, hvor hun blandt andet beskæftiger sig med analysearbejde for at danne overblik over indsatserne under forskellige områder under styrelsen. Og hun er ikke i tvivl om, at hun har fået masser af erfaringer, som er til gavn for hende selv samt for det grønlandske samfund.

- Jeg vil opfordre især de grønlandske studerende, og andre for den sags skyld, som kunne være interesseret i at komme og arbejde heroppe til at søge stillingerne i Grønland. Hvis det er erfaringer man gerne vil have, er det Grønland som er det helt rigtige sted, slutter Maliina Junge Jørgensen.

Therese Lind Benhardt

Ville prøve at leve i et andet land

Therese havde lyst til at prøve noget helt nyt, så i 2013 flyttede hun fra København til Grønland. Hun trives nu så godt i hovedstaden Nuuk, at hun efter 4 år stadig ikke har planer om at flytte tilbage.

Grønland var en oplagt mulighed

Therese Lind Benhardt har boet 4 år i Grønland. Hun er jurist og ansat som fuldmægtig i Grønlands Selvstyres Økonomi- og Personalestyrelse. Therese fortæller, at årsagen til at hun tog til Grønland var, at hun havde lyst til at prøve at bo i et andet land:

- Jeg havde bare lyst til at prøve noget helt nyt, så jeg havde lyst til at flytte til udlandet. Den grønlandske kultur og natur interesserede mig, og jeg fandt så ud af, at der var rigtig meget brug for højtuddannede i Grønland, også danske jurister. Det tænkte jeg egentlig lød meget spændende. Det var en oplagt mulighed, fordi den danske uddannelse som jurist er meget lokal, hvilket jo ellers kan gøre det lidt sværere for jurister at søge ud, siger Therese.

Therese kom til Nuuk i 2013 og fortæller, at hun er faldet godt til og er blevet velintegreret i det grønlandske samfund. I løbet af tiden i Grønland har hun holdt et halvt års orlov fra sin stilling i Nuuk, som hun tilbragte i Nordgrønland. Derefter vendte hun tilbage til sin stilling som fuldmægtig i Selvstyrets Økonomi- og Personalestyrelse.

Therese fortæller, at hun er glad for, at hendes arbejde bliver værdsat:

- Man mærker, at man gør en større forskel her i Grønland i forhold til i Danmark, hvor man i princippet kan blive skiftet ud når som helst, fordi konkurrencen på det danske arbejdsmarked er så stor. Jeg kommer jo også fra København, og der synes jeg, at man meget hurtigt kan komme til at føle, at man aldrig yder nok. Her bliver man i højere grad anerkendt for sit arbejde, så det har været rart, siger Therese.

Egen indsats for at integrere sig

Therese mener, at en årsag til, at hun er faldet så godt til er, at hun aldrig satte sig et mål for hvor lang tid hun ville blive i Grønland:

- Jeg tror, at det blandt andet har noget at gøre med min indstilling, da jeg tog hertil. Dengang, jeg kom hertil, blev alle ved med at spørge, hvor længe jeg ville være her i Grønland. Men det kunne jeg ikke rigtig svare på, fordi min indstilling var, at det var uden tidsbegrænsning. Hvis jeg blev glad for at være her, kunne det i princippet være for livet, siger hun.

Therese var derfor allerede fra starten indstillet på selv at gøre en indsats for at integrere sig i samfundet, og hun gjorde sig umage for at få en omgangskreds, som ikke udelukkende var tilflyttere:

- Det er meget nemt at få nye danske venner, når man ankommer til Grønland, og omvendt kan de lokale være tilbageholdende overfor en – netop fordi de ved, at danskere som regel kun tager herop i kortere tid. Jeg forsøgte virkelig at få venner, som ikke kun var tilflyttere. Det har også været vigtigt for mig at forsøge at lære det grønlandske sprog.

Hun fortæller, at det fra starten har ligget hende på sinde at lære grønlandsk:

- Kan man ikke det grønlandske sprog, går man glip af meget af den helt lokale kultur. Jeg vil gerne kunne være med i det hele, så jeg føler ikke, at det er nok at kunne dansk. Det har selvfølgelig også noget at gøre med den langsigtede indstilling, jeg har, siger Therese.

Besøger familie og venner i Danmark

Therese trives i Grønland og har ingen aktuelle flytteplaner:

- Selvfølgelig er der venner og familie i Danmark, som jeg savner. Dem besøger jeg, når jeg kan, og de besøger mig. Så må det være løsningen. Jeg synes, at Nuuk er en fed by, og den grønlandske natur er enormt smuk. Jeg er vild med at bo her, så jeg har foreløbig ingen planer om at flytte tilbage til Danmark, slutter Therese.